Bedrijven proberen sollicitanten steeds vaker te lokken met zogenaamde ‘sociale’ voorwaarden, zoals bedrijfsuitjes, pingpongtafels en gratis lunch. Dat heeft effect, maar voor de meeste jonge werknemers geeft salaris nog steeds de doorslag.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Een onafhankelijk onderzoeksbureau ondervroeg namens Indeed meer dan 1000 werknemers Nederlanders van 16 jaar en ouder.

‘Van een bedrijfsborrel koop je geen huis’

Voor 40 procent van de werknemers zijn secundaire arbeidsvoorwaarden doorslaggevend. Dit zijn extra’s zoals een reiskostenvergoeding, auto van de zaak of een laptop. Het kunnen ook niet-financiële regelingen zijn, bijvoorbeeld thuiswerken, doorgroeimogelijkheden en bedrijfsuitjes.

Voor de meerderheid zijn andere voorwaarden doorslaggevend, zoals bedrijfscultuur en primaire arbeidsvoorwaarden zoals salaris, werktijden en een vast of tijdelijk contract. Zo’n 60 procent vindt dit soort voorwaarden het belangrijkst.

Dat geld de doorslag geeft, geldt vooral voor jongeren, zegt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe. “Dat komt deels omdat de woningmarkt op slot zit”, legt hij uit. “Een leaseauto of een bedrijfsborrel is leuk, maar zulke secundaire voorwaarden zorgen nu eenmaal niet dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten.”

De 10 vaakst voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden in vacatures. Beeld © Indeed / RTL Z

Sociale extra’s

Daar spelen werkgevers op in met hun vacatureteksten, merkt Indeed. De vacaturesite maakte een top-10 van secundaire arbeidsvoorwaarden in de advertenties. Een pensioenregeling wordt het vaakst genoemd, daarna volgen een reiskostenvergoeding en mogelijkheid tot thuiswerken.

De afgelopen jaren zijn werkgevers vooral de zogenaamde ‘sociale arbeidsvoorwaarden’ extra gaan aanprijzen. Tussen 2017 en 2019 stond bijna vier keer vaker in vacatures dat je gratis lunch krijgt op het werk. Het aantal vacatures waarin borrels op het werk werden genoemd, is met 90 procent toegenomen.

Bedrijfscultuur

“De bedrijfscultuur van de werkgever is steeds belangrijker voor werknemers, daar dragen zulke arbeidsvoorwaarden aan bij”, verklaart directeur Sander Poos van Indeed Benelux. “Tegelijkertijd vervaagt de grens tussen werk en privé steeds meer. Dat heeft effect op het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden.”

‘Slechte werksfeer los je niet op met een pingpongtafel’

Wawoe gelooft niet dat al die bijzondere extra’s echt bijdragen aan een goede sfeer. “Het belangrijkste is dat werknemers zich thuis voelen in een organisatie”, zegt de organisatiepsycholoog.

Hij vindt al die pingpongsets, voetbaltafels en hippe bedrijfsuitjes maar schone schijn. “Het is alsof je de keuken gaat verbouwen als je relatie een dipje heeft. Het gaat om de inhoud, de relatie. Die tafels en uitjes zijn vaak alleen maar vorm.”

Indeed ondervroeg ook 500 werkgevers. Een kwart van hen heeft werknemers zien vertrekken met secundaire arbeidsvoorwaarden als reden. Ze konden bijvoorbeeld niet doorgroeien of vonden de sfeer op de werkvloer slecht. “Een slechte werksfeer los je niet op met een pingpongtafel”, aldus Wawoe.

Van alle ‘sociale arbeidsvoorwaarden’ vinden werknemers de uitjes het belangrijkst. Beeld © RTL Z

Liever een studie dan een borrel

Bovendien zitten werknemers er helemaal niet op te wachten. Uit de studie van Indeed blijkt dat slechts 36 procent behoefte heeft aan ‘ontspanning op het werk’, zoals een pingpongtafel of massagestoel.

Bedrijfsuitjes zijn echter wel gewenst! Zo’n 63 procent vindt personeelsuitjes belangrijk en zo’n 54 procent hecht waarde aan borrels en etentjes.

Ongeveer een derde van de werkenden solliciteerde wel eens specifiek op een baan vanwege de goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar uit de onderzoekscijfers blijkt ook dat werknemers doorgroeimogelijkheden, studiefaciliteiten en extra vakantiedagen over het algemeen belangrijker vinden.

Bron: RTLZ